-
چهارشنبه, ۱۷ آذر ۱۴۰۰، ۱۱:۵۲ ق.ظ
-
۴۱۲
بانو امالبنین یکی از بانوان تراز جهان تشیع است که میتواند الگوی مناسبی برای تمام زنان باشد. فضل و شرافت ایشان در همسری امیرالمؤمنین علیهالسلام و یا مادری ابوالفضلالعباس خلاصه نمیشود. بلکه گوهر وجودی ایشان دارای ویژگیهای منحصربهفردی بود که جایگاه همسری ولیالله و مادری علمدار کربلا بر آن فضایل افزود.
طهارت نسب و شجاعت موروثی خاندان بنیکلاب که حضرت امالبنین در آن رشد یافته بود ملاک ازدواج علی علیهالسلام با ایشان بود.
در روایات تاریخی آمده است:
علیبنابیطالب (ع) پس از مدتی که از شهادت بانوی دوعالم صدیقه کبری(س) گذشت، قصد ازدواج کرد و به برادر خویش، عقیلبنابیطالب که در علم «اَنساب» معروف بود و ذهن و سینهاش گنجینهای از اسرار خاندان گوناگون عرب بود، فرمود: «زنی را برای من اختیار کن که از نسل دلیرمردان عرب باشد تا با او ازدواج کنم و او برایم پسری شجاع و سوارکار به دنیا آورد». و عقیل در پاسخ برادر گفت: «با امالبنین کلابیه ازدواج کن زیرا در عرب شجاعتر از پدران و خاندان وی نیست». فاطمه کلابیه معروف به امالبنین در خاندان با اصالت و شجاع پرورش یافت، «حزام بن خالد بن ربیعة بن وحید بن کعب بن عامر بن کلاب» پدر امالبنین است مردی شجاع و دلیر و راستگو که از صفات ویژه او اکرام به میهمان و منطق قوی اوست. تاریخ ویژگیهای این مرد بزرگ را به مناسبتهای گوناگون چون جریان خواستگاری امالبنین و ازدواج حضرت امام علی (ع) ذکر میکند.
مادر بزرگوار امالبنین، «ثمامه (یا لیلی) دختر سهیل بن عامر بن جعفر بن کلاب» است که در تربیت فرزندان کوشا بوده و تاریخ از وی چهره درخشانی را به تصویر کشیده است. بینش عمیق، دوستی با فرزندان در کنار وظیفه مهم مادری و چونان معلمی دلسوز آموختن باورهای اعتقادی و مسائل مربوط به همسرداری و آداب معاشرت با دیگران ازجمله ویژگیهای خاص این بانو است.*
امیرالمؤمنین علیهالسلام که فاتح خیبر بودند و در شجاعت و دلاوری زبانزد عرب، این ویژگیهای شخصی خودشان را برای تربیت نسلی دلیر و شجاع کافی نمیدانستند، زیرا نسل شجاع در دامن مادری شجاع پرورش مییابد و محصول آن میشود چهار شهید که یکی قمر بنیهاشم است و سه برادر دیگر ستارگان اطراف این ماه هستند.
همانگونه که امابیها حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها بهطریقاولی واجد چنین صفاتی بودند و شجره طیبه امامت از وجود ایشان منشأ میگیرد.
شجاعت برخلاف تصورات فرهنگی اشتباه ما، از ویژگیهای زن تراز مسلمان است و محصول وجود چنین مادرانی است که دلیرمردان تمام اعصار تربیت میشوند.
.
پ.ن: این صفات و ویژگیها در کدامیک از معیارهای ازدواج جوانان ما ظهور و بروز دارد؟
پ.ن 2: این سخنرانی حجت الاسلام پناهیان با موضوع این مطلب مرتبط است: تأثیر نیت مادر در سرنوشت معنوی فرزند
* تعبیر رؤیای صادقه فاطمه کلابیه/ امالبنین(س) اولین برپا کننده عزای حسینی(ع)